Molimo vas sačekajte...

Šta obuhvata i kako izgleda sistematski pregled za upis u prvi razred?

sistematski_blog.jpeg

Za većinu roditelja predškolaca već nakon završetka zimskih odmora, po povratku mališana u predškolsko, počinje period traženja odgovora na veoma važno pitanje – šta sve treba obaviti pred početak jednog potpuno novog razdoblja u životu deteta, što svakako predstavlja upis u prvi razred izabrane osnovne škole. Deo ove pripreme obuhvata i sistematski pregled koji je obavezan za svako dete, a mi vam u ovom članku donosimo pojašnjenje kompletnog procesa kroz koji ćete proći sa vašim budućim prvacima i kako to izgleda u ordinaciji Medica Tim.

Kako izgleda sistematski pregled?

Sistematski pregled započinje preventivnim pedijatrijskim pregledom kod izabranog pedijatra u našoj ordinaciji, koji obavlja osnovni pedijatrijski pregled i merenje deteta nakon čega pristupa pregledu vakcinalnog kartona.

Vakcinacija i vakcinalni status – šta treba da znam?

Na sistematski pregled neophodno je poneti vakcinalni karton koji se dobija u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, a koja predstavlja zvaničan medicinski dokument.  Pedijatar pregledom vakcinalnog kartona deteta stiče uvid u to da li je dete primilo sve neophodne vakcine propisane Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije ili je neophodno da primi još neke vakcine. U slučaju da pedijatar ustanovi da je potrebna dodatna vakcinacija, istu možete obaviti u našoj ordinaciji, opciono, ili u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi uz obaveznu evidenciju u vakcinalnom kartonu sa kojim naknadno dolazite našem pedijatru, pre izdavanja potvrde o obavljenom sistematskom pregledu.

Iz kojih još pregleda se sastoji sistematski pregled dece pred upis u osnovnu školu?

Nakon inicijalnog pregleda i uvida u vakcinalni status, naš pedijatar će vam dalje dati upute za laboratoriju, kao i upute za preglede sledećih specijalista:

  • Otorinolaringolog
  • Oftalmolog
  • Dečiji fizijatar
  • Logoped
  • Stomatolog


Šta obuhvataju laboratorijske analize?

U saradnji sa našim prijateljima i stalnim saradnicima naših pedijatara iz laboratorije Aqualab Plus, laboratorijske analize rade se prioritetno na početku sistematskog pregleda. U laboratorijske analize spadaju analiza krvi i uzorka urina. Krv se vadi iz prsta, a uzorak prvog jutarnjeg urina se donosi od kuće. Dobijene rezultate analiza pregleda naš pedijatar koji ih u najkraćem roku dobija direktno od laboratorije, da ne morate vi brinuti o tome.

Kako se zakazuju i kako izgledaju pregledi ostalih specijalista?

Brigu o zakazivanju pregleda specijalista prepustite nama. Kada dođete u ordinaciju Medica Tim na unapred zakazani sistematski pregled, vašeg budućeg prvaka specijalisti svih oblasti već čekaju na pregled i kompletan proces, do izdavanja potvrde, traje okvirno oko 2h. Naša ljubazno osoblje pratiće vas i usmeravati na svakom koraku a naši saradnici imaju samo jedan cilj, da mališanima pregledi budu prijatni, brzi i ostanu u lepom sećanju kao i čitav period pripreme za polazak u školu.

Kako da dobijem potvrdu o obavljenom sistematskom pregledu?

Nakon dobijenih rezultata pregleda svih lekara specijalista, završni deo sistematskog pregleda se odvija povratkom kod pedijatra koji sada pred sobom ima mišljenja svih svojih kolega na osnovu kojih može da izda potvrdu o obavljenom sistematskom pregledu.

Deluje komplikovano?
Ponavaljamo, kompletan ovaj proces završava se za samo dva sata nakon čega vam preostaje da sve svoje vreme do polaska deteta u školu iskoristite na najbolji način.

Zakazivanje pregleda neophodno je obaviti nekoliko dana unapred, kako bismo uskladili termine svih specijalista koji su uključeni u sistematski pregled deteta, a obavlja se na naš već dobro poznati i često zauzet telefon pa požurite!

ZAKAZIVANJE SISTEMATSKOG PREGLEDA
MEDICA TIM – Pedijatrijska ordinacija dr Vera Vujović
065-2992-892

 

logo-medicatim-white

Naša ordinacija nastala je kao izraz velike i iskrene želje da se TIM – pedijatar, psiholog, logoped, dečji psihijatar, nađu pod jednim medicinskim krovom i pomognu svim uzrastima, da svoje male i velike probleme što lakše reše i prevaziđu.

Copyright by MedicaTim 2018. Sva prava zadržana.