Molimo vas sačekajte...Razumevanje na pravi način

PSIHOLOGIJA

Kontaktirajte psihologa

KONTAKT INFORMACIJE


065-299-28-92

office@medicatim.rsRazumeti dete, najvažniji je zadatak svakog roditelja. Period odrastanja nosi sa sobom niz nedoumica i prepreka sa kojima se susreće svako dete, i ponekad nam je potrebna stručna pomoć psihologa da bismo ih razumeli na pravi način.

Faze razvoja karakterišu i specifični problemi. U ranom periodu javljaju se poteškoće sa spavanjem, ishranom, formiranjem higijenskih i radnih navika. Polazak u vrtić i školu donosi nove izazove, poremećaj pažnje i poteškoće u učenju, otpor prema autoritetu, suočavanje i neslaganje sa vršnjacima. Važno je uočiti i blagovremeno reagovati na pojavu ovakvih i sličnih problema pre adolescencije, kada se sve produbljuje i pojačava, a uticaj na dete zahteva mnogo više napora i umeća.

Neslaganje u porodici, razvod roditelja i odvajanje, gubitak člana porodice i niz nepredviđenih okolnosti idealna su podloga za emocionalne i razvojne probleme. Sve ovo može dovesti do pojave strahova, nesigurnosti, socijalno neprihvatljivih oblika ponašanja i psihosomatskih oboljenja.

Dolazak sa detetom kod psihologa ne znači da niste dobar roditelj, upravo je suprotno. Psiholog nije roditelj – ta uloga je samo Vaša.


USLUGE DEČIJEG PSIHOLOGA

U sagledavanju celovite slike o detetu svake profesionalne ordinacije, kao i rešavanju problema razvojnog i školskog perioda, značajno mesto zauzima i dečiji psiholog. U našem Timu ovu važnu ulogu obavljaju diplomirani psiholozi Ksenija Krbanjević i Marija Nikolić sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom i uspehom u rešavanju nekih od navedenih problema zbog kojih nam se možete obratiti:

 • Poremećaj ishrane

– poremećaj ritma hranjenja, izbirljivost u odabiru namirnica i konzumiranje samo odredenih vrsta namirnica, preterano konzumiranje hrane i gojaznost, anoreksija i bulimija kao ozbiljniji poremećaji.

 • Poremećaj sna i ritma spavanja

– poremećen ritam sna i dužine spavanja, nesanica i teškoće pri uspavljivanju,  noćni nemir i učestalo buđenje, plakanje, buđenje u ranim jutarnjim časovima.

 • Problemi adaptacije i odvajanja

– adaptacija na jasle, vrtić ili školu, učestalo i neutešno plakanje prilikom odvajanja od roditelja, najčešće u prvih mesec dana, odbijanje kontakta sa vaspitačima/učiteljicama kao i kontakta sa drugom decom i vršnjacima.

 • Problemi sa učenjem i poremećaj pažnje i koncentracije

– problemi u savladavanju školskog gradiva, nemotivisanost, nedostatak radnih navika i adekvatnih strategija u učenju, izrada planova prema individualnim sposobnostima i mogućnostima svakog deteta ponaosob.

 • Poremećaj raspoloženja

– produžena faza negativizma nakon treće godine i česti izlivi besa, nemogućnost kontrolisanja besa, anksioznost, povlačenje deteta u sebe, potiskivanje..

 • Poremećaj ponašanja

– laganje, krađe, bežanje iz škole i kuće koji mogu prerasti u ozbiljne poremećaje u ponašanju a koji se u kasnijem periodu života teško koriguju.

 • Psihosomatske smetnje i tikovi

– česta pojava psihosomatskih smetnji kod hipersenzitivne dece u vidu bolova u stomaku, grčeva, glavobolja, tikova i emocionalnoih poremećaja kao posledica potiskivanja.

 • Fobije i strahovi

– strah od mraka, spavanja bez roditelja, strah od lekara i medicinskih intervencija koji kod deteta mogu izazvati visoku dozu anksioznosti.

 • Kontrola mokrenja i stolice

primarni problemi uspostavljanja kontrole sfinktera kao i sekundarni problemi dnevnog i noćnog umokravanja usled trauma, strah od defekacije kao čest problem kod dece.

 • Posledice traumatičnih doživljaja

– psihološke smetnje koje nastaju kao posledica neke traume (gubitak roditelja ili članova porodice, odvajanje, teška bolest); pružanje pomoći detetu i roditeljima kroz savetovanje.

 • Savetodavni rad sa roditeljima

– neusklađenost vaspitnih stilova roditelja, nedostatak veština komunikacije sa detetom, pomoć u razumevanju razvojnih problema i individualnih potreba u cilju uspostavljanja skladnijeg odnosa sa detetom.


ZAKAŽITE KOD NAŠEG PSIHOLOGA

U ordinaciji Medica Tim rade psiholozi Ksenija Krbanjević i Marija Nikolić. Posetite ih!

logo-medicatim-white

Pedijatar, dete i roditelj stvaraju divnu simbiozu, ostvaruju poverenje i postaju oslonac u svim situacijama poljuljanog zdravlja. Prostor je lep i prijatan, pa pregled u kome dete učestvuje učini da mali pacijenti nemaju problem i strah od doktora.

Instagram profil

TikTok profil

Copyright by MedicaTim 2018. Sva prava zadržana.