Molimo vas sačekajte...Blog

AKTUELNOSTI

bolje_spreciti_vest.jpg

Pogledajte polučasovno gostovanje naše i Vaše dr Vere Vujović u emisiji “Bolje sprečiti” gde ćete biti u mogućnosti da pronađete odgovore na brojna pitanja na uvek aktuelnu temu Alergije kod dece kod dece.

Ukoliko ipak imate dodatna pitanja, nedoumice ili želite da zakažete pedijatrijski ili sistematski pregled deteta, posetite našu Kontakt stranu i zakažite Vaš termin.

 


bolje_spreciti_vest.jpg

Ovčije boginje (varičele) koje su se nekada javljale sezonski danas mogu da buknu bilo kada. Predškolci, i to oni najmlađi, prvi su na udaru, a kako se ova zarazna bolest lako širi veliki broj mališana se veoma brzo i zarazi.

Pogledajte polučasovno gostovanje naše i Vaše dr Vere Vujović u emisiji “Bolje sprečiti” gde ćete biti u mogućnosti da pronađete odgovore na brojna pitanja na temu varičela.

Ukoliko ipak imate dodatna pitanja, nedoumice ili želite da zakažete pedijatrijski ili sistematski pregled deteta, posetite našu Kontakt stranu i zakažite Vaš termin.

 


dr_kurir_grip.jpg

U Srbiji se svakog dana beleži porast obolelih od gripa. To ne treba da čudi, jer upravo se u zimskim mesecima virusi najbrže prenose. Njihovom širenju pogoduju i nagle temperaturne razlike sa kojima se sve češće susrećemo. Iako se virus gripa ovih dana sve više širi među odraslima, na udaru su i najmlađi. Posebno roditelji treba da budu oprezni nakon završetka zimskog raspusta, koji se bliži, jer se tada deca vraćaju u školu.

Može li roditelj sigurno da zaštiti dete od gripa, kako prepoznati grip kod deteta i šta preduzeti ako do obolevanja dođe, samo su neka od pitanja na koja će vam odgovore dati naš pedijatar Dr Vera Vujović.

Tema emisije je „Kako zaštititi dete od gripa“ i u celosti je možete pogledati u prilogu.

Ukoliko imate dodatna pitanja, nedoumice ili želite da zakažete konsultantski pregled, posetite našu Kontakt stranu i zakažite Vaš termin.


shutterstock_269925053-1200x800.jpg

Kada se roditelj suoči sa povišenom temperaturom, odmah se jave briga i strah da li će sve dobro uraditi da pomogne svom detetu. Najpre, temperatura je najčešće znak da dete ima neku infekciju, bakterijsku ili virusnu. Postoje, naravno, i drugi razlozi, ali su oni neuporedivo ređi (dehidracija, pregrejavanje, autoimmune bolesti), pa se ne mora time opterećivati.

Prvo, detetu treba izmeriti temperaturu toplomerom, pod pazuhom, što traje 2-3 do 5 minuta, što kod manje dece nije lako, a nekad može  predstavljati i poduhvat. Zato postoje zaušni i bezkontaktni toplomeri, gde je potrebno nekoliko sekundi da bi se očitala vrednost, a da se dete ne uznemiri. Čak i dok spava.

Ukolko je temperatura između 37°C – 38°C, potrebno je lako rashladiti dete, odnosno, ostaviti ga u jednoj pamučnoj majici ili benkici, lagano pokriti pelenom ili frotirom. Zatim dati mu da pije limunadu, neki ceđeni sok koji voli, blag, biljni čaj, vodu ili supu. Važno je da ga hidriramo, jer kod svake povišene temperature dete gubi tečnost znojenjem, disanjem, mokrenjem. Obično nema potrebe da se posegne za flašicom leka za sniženje temperature dok ona ne pređe vrednost koju svaki pedijatar bezbroj puta ponovi, a to je 38,5°C.

Medikamenti, koji služe za sniženje temperature su antipiretici i ima ih u obliku sirupa, čepića (supozitorija), praškova i tableta. Svakako da ćemo oblik leka prilagoditi uzrastu deteta, a dozu će nam preporučiti pedijatar i ona se apsolutno mora poštovati (prosečno 10 mg/kg/tt). Razmak je uobičajeno  6 do 8 sati, znači 3 do 4 puta dnevno (za 24h). Ali postoje situacije i zdravstvena stanja kada će lekar i nešto češće preporučiti uzimanje leka i u nešto većoj dozi, ali to ostavljamo doktorima.

Šta uraditi ako temperature ne sluša i ne spada? Moramo znati da datom leku treba najmanje 15-30 minuta da ispolji svoj efekat. Ako smo aplikovali supozitoriju, ona će brže sniziti temperature, ali nju ne možemeo staviti ako dete, recimo ima proliv, pa tu vidimo kako i zašto mnogo stvari moramo usaglasiti.

U stvari, zadatak roditelja je da visoku temperaturu 39°C – 40°C spusti do 38°C, a dalje će organizam uključiti svoje odbrambene mehanizme i sam se boriti da pobedi infekciju, odnosno uzročnika.

Postoji još mogućnost da dete tuširamo ili kupamo u mlakoj vodi. Nije preterano prijatno, relativno je kratkotrajno, ali je delotvorno uz sve predhodno pomenuto. Masiranje alkoholom (frikcije) je metod koji je uglavnom napušten, zbog izrazite iritacije kože, prilične traumatičnosti i još nekih neželjenih dejstava.

Naše malo i veliko, bolesno, febrilno (sa temperaturom >38,5°C) dete, moramo i hraniti. To će biti laki obroci, mali, češći; obično ono što želi i nećemo ga prisiljavati. Onoliko koliko želi i kada želi. Kada izrazi želju za hranom, obično je to i prvi znak ozdravljenja.

Uz temperaturu, roditelj mora posmatrati i uočavati i druge simptome koji se pojavljuju – ospa, češće mokrenje, kašalj – dnevni, noćni, suvi, vlažni; promuklost, sekrecija iz nosa… i onda odlučiti kada da se javi pedijatru.


logo-medicatim-white

Naša ordinacija nastala je kao izraz velike i iskrene želje da se TIM – pedijatar, psiholog, logoped, dečji psihijatar, nađu pod jednim medicinskim krovom i pomognu svim uzrastima, da svoje male i velike probleme što lakše reše i prevaziđu.

Copyright by MedicaTim 2018. Sva prava zadržana.