Molimo vas sačekajte...Blog

AKTUELNOSTI

strategije_roditeljstva2.png

Neka deca mogu imati osobine ličnosti zbog kojih izgledaju kao da su uvek lošeg raspoloženja. Stalne žalbe, prividno nezadovoljstvo i druga neprijatna ponašanja mogu se lako odraziti na roditelje pa čak i preslikati na njih. Roditelji i deca lako upadnu u začarani krug obrasca dosledno negativnih interakcija, ali je moguća transformacija ponašanja.
Kao roditelji, nastojte da razvijete strategije suočavanja koje odgovaraju vama i vašem detetu. Predlažemo da zauzmete četvorostruki pristup – ova strategija će vam pomoći da upravljate negativnim stavovima vašeg deteta tako da ih možete naučiti kako da cene male radosti u svakodnevnom životu.
• Zanemarite neka loša raspoloženja
Ne zanemarujte svoje dete kada je loše raspoloženo, zanemarite njegovo raspoloženje. Onda kada ne odreagujete na negativnost vašeg deteta već ste napravili jedan korak napred u gašenju negativnih ponašanja. Stav koji zauzimate prilikom prihvatanja vašeg deteta, pa i njegov negativan temperament, održaće vaš odnos netaknutim i omogućiće vam da i dalje utičete na pozitivan razvoj adekvatnih raspoloženja i obrazaca ponašanja.
• Utvrdite osnovne potrebe
Uskoro ćete moći da prepoznate detetove obrasce negativnog raspoloženja. Možda je gore rano ujutru nakon buđenja ili odmah posle škole. Kao ljudi, podložniji smo razdražljivosti i nestalnom ponašanju uopšte kada smo umorni ili gladni. Nove situacije takođe će izazvati negativnu reakciju. Društvene interakcije u školi mogu biti napete ili konfliktne i izgleda da postaju sve složenije kako vaše dete raste. Vaše dete takođe može želeti vašu pažnju, a “kukanje” je njegova strategija da je privuče.
• Suočite se sa negativnošću svog deteta
Ne dozvolite detetu da eskalira svoje raspoloženje ili kontroliše celokupnu porodičnu atmosferu svojim stalnim nezadovoljstvom i negativnim ponašanjem. Suprotstavite se iracionalnim izjavama ili im ukažite na pozitivne aspekte situacije. Ako se ne ipak pojave, dovoljno je jednostavno „To je dovoljno. Shvatam da se tako osećate, ali …“. Krenite zajedno sa svojim aktivnostima i dajte detetu do znanja da je tema zatvorena.
• Naučite da podstičete pozitivno ponašanje
Tražiti od deteta negativnog temperamenta da iznenada razvije vedar, pozitivan stav je težak nalog, pomalo i neprimeren, ali možete mu pomoći da nauči da deluje pozitivno čak i kada nije oduševljeno zbog toga. Ohrabrite dete da se pozitivno potrudi kada je prva reakcija negativna. Vodite dete da se ispravi ako je svojim negativnim stavom oštetilo društveni odnos. Pomozite im da razviju hobije i interese u kojima uživaju, a koji mogu ublažiti ili smiriti negativno raspoloženje. Dajte detetu mogućnost izbora između dve ili više mogućnosti, čak i kada nije zadovoljno ni sa jednom. Pokažite im puno naklonosti i ljubavi kako bi naučili da dele to isto. Deljenje vaše radosti i zahvalnosti pruža model za život koji će vašem detetu omogućiti da prevaziđe svoj izazovni temperament.

Ako se čini da se vaše dete redovno bori sa svojim raspoloženjem, obratite se našem pedijatru i dečijem psihologu. Depresija i drugi problemi mentalnog zdravlja često se kod dece predstavljaju kao razdražljivost. Naš pedijatar može isključiti bilo kakva medicinska pitanja, a psiholog će vam pružiti neophodnu pomoć i podršku u prevazilaženju razvojnih i vaspitnih poteškoća.
Naravno, neka deca su samo sklonija negativizmu od drugih i to nije razlog za uzbunu. Ako je to slučaj, samo pripazite na dete da bude pozitivno i podstaknite dobar stav.


biljanazavas_2020.jpg

dr Vera Vujović gostovala je u emisijij “Biljana za Vas“ i tom prilkom dala je odgovore na pitanja mnogih aktuelnih i budućih mama na temu Uticaja emotivnog stanja majke na dete u neonatalnom i postnatalnom periodu.

Emisija je emitovana 25. novembra 2020. godine a mišljenje i stavove doktorke Vere na ovu temu možete pogledati na 28om minutu snimka emisije.

 


bolje_spreciti_vest.jpg

Pogledajte polučasovno gostovanje naše i Vaše dr Vere Vujović u emisiji “Bolje sprečiti” gde ćete biti u mogućnosti da pronađete odgovore na brojna pitanja na uvek aktuelnu temu Alergije kod dece kod dece.

Ukoliko ipak imate dodatna pitanja, nedoumice ili želite da zakažete pedijatrijski ili sistematski pregled deteta, posetite našu Kontakt stranu i zakažite Vaš termin.

 


bolje_spreciti_vest.jpg

Ovčije boginje (varičele) koje su se nekada javljale sezonski danas mogu da buknu bilo kada. Predškolci, i to oni najmlađi, prvi su na udaru, a kako se ova zarazna bolest lako širi veliki broj mališana se veoma brzo i zarazi.

Pogledajte polučasovno gostovanje naše i Vaše dr Vere Vujović u emisiji “Bolje sprečiti” gde ćete biti u mogućnosti da pronađete odgovore na brojna pitanja na temu varičela.

Ukoliko ipak imate dodatna pitanja, nedoumice ili želite da zakažete pedijatrijski ili sistematski pregled deteta, posetite našu Kontakt stranu i zakažite Vaš termin.

 


dr_kurir_grip.jpg

U Srbiji se svakog dana beleži porast obolelih od gripa. To ne treba da čudi, jer upravo se u zimskim mesecima virusi najbrže prenose. Njihovom širenju pogoduju i nagle temperaturne razlike sa kojima se sve češće susrećemo. Iako se virus gripa ovih dana sve više širi među odraslima, na udaru su i najmlađi. Posebno roditelji treba da budu oprezni nakon završetka zimskog raspusta, koji se bliži, jer se tada deca vraćaju u školu.

Može li roditelj sigurno da zaštiti dete od gripa, kako prepoznati grip kod deteta i šta preduzeti ako do obolevanja dođe, samo su neka od pitanja na koja će vam odgovore dati naš pedijatar Dr Vera Vujović.

Tema emisije je „Kako zaštititi dete od gripa“ i u celosti je možete pogledati u prilogu.

Ukoliko imate dodatna pitanja, nedoumice ili želite da zakažete konsultantski pregled, posetite našu Kontakt stranu i zakažite Vaš termin.


shutterstock_269925053-1200x800.jpg

Kada se roditelj suoči sa povišenom temperaturom, odmah se jave briga i strah da li će sve dobro uraditi da pomogne svom detetu. Najpre, temperatura je najčešće znak da dete ima neku infekciju, bakterijsku ili virusnu. Postoje, naravno, i drugi razlozi, ali su oni neuporedivo ređi (dehidracija, pregrejavanje, autoimmune bolesti), pa se ne mora time opterećivati.

Prvo, detetu treba izmeriti temperaturu toplomerom, pod pazuhom, što traje 2-3 do 5 minuta, što kod manje dece nije lako, a nekad može  predstavljati i poduhvat. Zato postoje zaušni i bezkontaktni toplomeri, gde je potrebno nekoliko sekundi da bi se očitala vrednost, a da se dete ne uznemiri. Čak i dok spava.

Ukolko je temperatura između 37°C – 38°C, potrebno je lako rashladiti dete, odnosno, ostaviti ga u jednoj pamučnoj majici ili benkici, lagano pokriti pelenom ili frotirom. Zatim dati mu da pije limunadu, neki ceđeni sok koji voli, blag, biljni čaj, vodu ili supu. Važno je da ga hidriramo, jer kod svake povišene temperature dete gubi tečnost znojenjem, disanjem, mokrenjem. Obično nema potrebe da se posegne za flašicom leka za sniženje temperature dok ona ne pređe vrednost koju svaki pedijatar bezbroj puta ponovi, a to je 38,5°C.

Medikamenti, koji služe za sniženje temperature su antipiretici i ima ih u obliku sirupa, čepića (supozitorija), praškova i tableta. Svakako da ćemo oblik leka prilagoditi uzrastu deteta, a dozu će nam preporučiti pedijatar i ona se apsolutno mora poštovati (prosečno 10 mg/kg/tt). Razmak je uobičajeno  6 do 8 sati, znači 3 do 4 puta dnevno (za 24h). Ali postoje situacije i zdravstvena stanja kada će lekar i nešto češće preporučiti uzimanje leka i u nešto većoj dozi, ali to ostavljamo doktorima.

Šta uraditi ako temperature ne sluša i ne spada? Moramo znati da datom leku treba najmanje 15-30 minuta da ispolji svoj efekat. Ako smo aplikovali supozitoriju, ona će brže sniziti temperature, ali nju ne možemeo staviti ako dete, recimo ima proliv, pa tu vidimo kako i zašto mnogo stvari moramo usaglasiti.

U stvari, zadatak roditelja je da visoku temperaturu 39°C – 40°C spusti do 38°C, a dalje će organizam uključiti svoje odbrambene mehanizme i sam se boriti da pobedi infekciju, odnosno uzročnika.

Postoji još mogućnost da dete tuširamo ili kupamo u mlakoj vodi. Nije preterano prijatno, relativno je kratkotrajno, ali je delotvorno uz sve predhodno pomenuto. Masiranje alkoholom (frikcije) je metod koji je uglavnom napušten, zbog izrazite iritacije kože, prilične traumatičnosti i još nekih neželjenih dejstava.

Naše malo i veliko, bolesno, febrilno (sa temperaturom >38,5°C) dete, moramo i hraniti. To će biti laki obroci, mali, češći; obično ono što želi i nećemo ga prisiljavati. Onoliko koliko želi i kada želi. Kada izrazi želju za hranom, obično je to i prvi znak ozdravljenja.

Uz temperaturu, roditelj mora posmatrati i uočavati i druge simptome koji se pojavljuju – ospa, češće mokrenje, kašalj – dnevni, noćni, suvi, vlažni; promuklost, sekrecija iz nosa… i onda odlučiti kada da se javi pedijatru.


Copyright by MedicaTim 2018. Sva prava zadržana.